[O1] gdzie szukać czujników wstrząsu uderzenia poduszek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 001daro
    Classic
    • 2012
    • 2

Jestem nowy, nie posiadam dużej wiedzy i doświadczenia, a chciałbym do mojego Columbsa zainstalować soft 3980, na co musze zwrócić uwagę przy instalacji, jakie problemy mogą powstać i czy można to ewentualnie naprawić jak coś pojdzie nie tak. Columbusa mam z literka B (przeczytałem w ukrytym menu) soft tak jak pisze to 3804. Wszelkie uwagi i pomoc przy instalacji mile widziane.

Pozdrowienia
    Pirometr
    [center:c1cbf7e61f][/center:c1cbf7e61f]
  • marioomega
    Classic
    • 2011
    • 7

poduszki strzeliły przy nieznacznej prędkości ok.1km/h
    mario

Komentarz

• genesis
      Ambiente
      • 2010
      • 232

Uderzyłeś podwoziem o krawężnik lub coś? Swego czasu w turbo kamerze była taka sprawa i specjaliści się wypowiedzieli, że poduszki zadziałały prawidłowo. Chodziło o problem z ubezpieczalnią.
      DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• krzysiek13
        L&K
        • 2010
        • 1155

Podaj więcej informacji. Uderzyłeś w coś 1km/h czy ot tak same z siebie? Było coś naprawiane wcześniej? Ile ma lat? Z jakiego źródła kupione?
        Octavia

Komentarz

• marioomega
          Classic
          • 2011
          • 7

Kupiłem JĄ(OCTAVIA II,2005r)lekko uszkodzoną(lewy błotnik,zderzak,strzelone poduszki),sytuacja się zdażyła gdy po naprawie(wymienione poduchy i cokpit) pojechałem wyczyścić sensor(lampka poduszek świeciła się na pomarańczowo)i wtedy przy nieznacznej prędkości(żółwie tempo-było topod bramą mechanika)lekko puknołem podstawą(sankami)silnika i nastąpił wystrzał poduszek :cry: a auto miałem dopiero 2 dni jak je odebrałem od lakiernika. Moje pytanie i obawy są takie że może mam uszkodzone jakieś czujniki(żyroskop) bo puknięcie było naprawdę niewielkie (nawet ten elektronik był zdziwiony :shock: ) Znów mam koszty ok.3tys.i niewiem czy przy wiechaniu np.zaspa,dziura w naszych extra drogach lub podobne sytuacja się niepowtóży
          mario

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 11256
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez marioomega
            pojechałem wyczyścić sensor(lampka poduszek świeciła się na pomarańczowo
            wyczyścić? czyli przeprogramować po błędzie crashdata?
            teoretycznie nic nie powinno się zdarzyć, chyba że poprzedni strzał
            był jakiś mocny i sterownik poduszek został mechanicznie uszkodzony

sterownik znajduje się z przodu tunelu środkowego, z prawej strony pedału gazu

[ Dodano: Pon 24 Sty, 11 08:20 ]
            mam koszty ok.3tys
            nie będzie tak źle,
            sterownik używany około 200zł (wymieniłbym go)
            poduszka kierowcy 300zł
            poduszka pasażera 300zł
            deska kokpitu 800zł

tak rzucam ceny mniej więcej
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• mikele4
              Drive
              • 2010
              • 46

Jeżeli podczas jazdy świeciła pomarańczowa kontrolka poduszek to poduszki nie powinny odpalić nawet przy dzwonie. Ta kontrolka oznacza że system wykrył jakieś nieprawidłowości i nie "uzbroił" poduszek

Komentarz

• marioomega
                Classic
                • 2011
                • 7

Uwierzcie mi i uwarzajcie bo tak głupia sytuacja dużo kosztuje. Sensor jest cały ponieważ poprzedni właściciel miał delikatną stłuczkę w lewy przedni narożnik.Boje się że może jakiś czujnik wstrząsu jest uszkodzony. Czy poduszka pasażera powinna strzelić w moim przypadku gdy nikt obok nie siedział i nie były zapięte pasy pasażera,pas pasażera też strzelił. Co do kosztów to cały zestaw(pasy,deska,poduszki)2300zł,no i miałem to szczęscie że szyba przednia pękła 300 zł,i trzeba to wszystko jeszcze przełożyć,myślę że 400zł może starczy.
                mario

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

...lekko puknołem podstawą(sankami)silnika i nastąpił wystrzał poduszek :cry: ...
                  No to masz odpowiedź. Puknąłeś lekko, ale elementem, który w żaden sposób "nie jest resorowany" ani nie znajduje się w strefie zgniotu. Co gorsza tak jak napisał kolegakrzynol sterownik AirBag-ów jest z przodu na tunelu więc dosłownie kilka cm od miejsca w które uderzyłeś. Czujniki opóźnienia znajdują się wewnątrz tego modułu ( mówimy o poduchach czołowych ) i dlatego w każdej instrukcji naprawy masz wyraźnie napisane, że nie wolno nawet delikatnie stukać w ten moduł dopóki akumulator nie jest odpięty. To samo tyczy się jego montażu, dopiero jak jest przykręcony na swoje miejsce można podłączyć aku i to nie dlatego, że może się zrobić jakieś zwarcie czy tym podobne, tylko dlatego, że wystarczy, że moduł zsunie się z tunelu i stuknie gdzieś obudową i masz prawie 100% wystrzał poduchy.

BTW. Też uważam, że warto było by wymienić ten moduł najlepiej na nowy a jak nie to przynajmniej na taki używany, który jeszcze nie odpalał poduszek...

EDIT.

Tak strzelają obie na raz ( napinacze też ), chyba, że ta pasażera była wyłączona przełącznikiem w schowku.
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• marioomega
                    Classic
                    • 2011
                    • 7

Sensor niebył odkręcany ani odpinany bo naprawa była powierzchowna,a to w takim razie może się stać przy złapaniu dobrej dziury w jezdni.
                    mario

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Sensor niebył odkręcany ani odpinany bo naprawa była powierzchowna,a to w takim razie może się stać przy złapaniu dobrej dziury w jezdni.
                      Nie, nie może. Chyba, że dziura jest tak duża, że uderzysz bezpośrednio karoserią a nie kołem.
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• krzynol
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 11256
                        • Superb II combi (3T5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                        wystarczy, że moduł zsunie się z tunelu i stuknie gdzieś obudową i masz prawie 100% wystrzał poduchy.
                        tu przesadziłeś :szeroki_usmiech
                        testowałem kiedyś takie moduły i
                        naprawdę trzeba mu od czoła przypierdolić mocno młotkiem żeby się zaaktywował

co nie znaczy:
                        lekko puknołem podstawą(sankami)silnika i nastąpił wystrzał poduszek
                        że w tej sytuacji nie mogło coś się stać, tylko jak to jest "lekko" ?
                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                        poprzednie modele:
                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• marioomega
                          Classic
                          • 2011
                          • 7

Dięki za wsparcie mam nadzieje że już nigdy niedoświadcze wybuchu poduch bo gardło od talku i dymu boli do nastepnego dnia a wrażenie jest niedoopisania("karp"ok.10sekund) Mam nadzieje że polubię moja pierwsza OCTAVIE i dalej wsółpraca będzie owocna.Pozdro dla wszystkich i jeszcze raz UWAŻAJCIE NA STUDZIENKI
                          mario

Komentarz

Pracuję...